Programma

Zaterdag 16 februari: Tussen de flamingo’s
Kijk daar, tussen het riet, nee links, linkser. Dáár ja, een echte. Hoe exotisch! FMW heeft wat nieuws, literatuur in het wild, in het regenwoud van de Intratuin! Wandelend langs cactussen, linksaf bij de piranha’s vindt u schrijvers, dichters en muzikanten tussen de lianen! Als u heel stil bent hoort u de lokroep van de Talma. Of het kirren van een Claus. Verrekijker niet nodig, ze zijn op armlengte afstand-pas op niet voederen!

Daan Doesborgh
WIE? Deze bebrilde langharige dichter is een slammer pur sang – in 2010 won hij na een reeks prijzen met verve het NK Slammitry. Podiumbeest kan je hem gerust noemen. Na De reeds beweende liefdes van Daan Doesborgh (2008) en De Venus Suikerspin (2010) is hij nu keihard bezig aan zijn derde bundel.
WAT & WAAR? 16 februari staat Daan in de Intratuin bij de orchideeën waar hij wellicht in zal gaan op hun specifieke eigenschappen; het overgestyleerde, schijnbaar eeuwige en plastiek.

Anneke Claus
WIE? Anneke groeide op in Doetinchem en was tweemaal stadsdichter van Groningen. Ze schreef drie geweldige bundels: Bonzai! (2005), Dat was dat (2008) en Wissen (2011), maar ze schrijft ook allerlei andere dingen als stemmenspellen, columns en korte verhalen met titels als ‘Henkie, bedankt’.
WAT & WAAR? Anneke staat 16 februari in de Intratuin bij de vogelhuisjes, over wat ze gaat doen in haar eigen woorden: ‘Het kan zomaar dat daar geheel toevallig een vogelhuisje, een met uitsterven bedreigd mosje of een dode elvis in voorkomt.’

Meindert Talma
WIE? Meiderts liedjes zijn leuk. Heel erg leuk. Het zijn vaak verhalen op muziek en ook nog eens in onze eigen taal. Momenteel is hij net klaar met zijn bijdrage aan een cd met liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, De supersonische boem, en toert hij het land door met de Snakkers. Oh, en niet te vergeten, de man schrijft verdienstelijk, hij heeft twee romans, een interviewboek en een dichtbundel op zijn naam staan.
Hier kun je vast een 60-seconde durende radiodocumentaire van zijn hand horen: ‘Parkeerplaats’.
WAT & WAAR? Meidert staat binnen, midden in de spotlight onder de kletterende buitenverlichting van de Intratuin. Het wordt een combinatie van verhalen en liedjes, ieder blok wat anders. Ieder blok wat wils.

Elfie Tromp
WIE? Elfie mogen we wel bijna onze huisgast noemen, zo vaak heeft ze al bij ons opgetreden (en gepresenteerd) want zo leuk vinden we haar. En anderen met ons. Haar roman Goeroe komt in april uit bij het enfant terrible van de Nederlandse uitgevers, Lebowski. Tip: lees dat boek. Naast schrijver is Elfie hoofdredacteur van tijdschrift Strak. Leuke feitje: ze kan een aardig robbertje dansen (o.a. Roxy).
WAT & WAAR? Van Elfie kun je niet zeggen dat ze ingetogen is, in ieder geval niet in haar dress sense. Ze is een heuse kameleon en daarom leek het ons leuk haar een ereplaats bij de flamingo’s Kwik, Kwek en Kwak te geven. Al is het maar om te zien hoe goed die kunnen opschieten met haar naakthond Chin-chin.

Hanneke Hendrix
WIE? In september kwam van Hannekes hand De verjaardagen bij De Geus uit. Gaaf boek over twee outsiders die het samen opnemen tegen de rest van de wereld. Ze schreef eerder voor o.a. Literair Productiehuis Wintertuin, Passionate Magazine en Het Zuidelijk Toneel, en maakte hoorspelen voor de NTR en BNN. Hanneke houdt van bier en schenkt dat veelvuldig in de hoedanigheid van barmeid, dat levert een zwart komische doch feestelijk blog op: www.hetmeisjedatopdinsdaghetbierschenkt.nl. Pas op: verslavend.
WAT & WAAR? Hanneke gaat kijken of het lukt een live hoorspel te brengen, daar dat prachtig zou zijn in de buitenlucht maar geluidstechnisch onhaalbaar (en bere-koud) halen we buiten gewoon naar binnen, ze staat in het bos tussen de jonge bomen van de Intratuin op 16 februari.

Hanneke van Eijken
WIE? Hanneke woont godbetert naast de Intratuin en bood zichzelf aan, je kan je voorstellen dat wij ons in de in de handjes knepen. Ze won de Jotie T’Hooft Poëzieprijs vorig jaar. En haar debuutbundel Papieren veulens verschijnt dit voorjaar bij Prometheus. Dit aanstormende talent wordt door velen gezien als een grote belofte. En dat komt ze bij ons alvast waarmaken. No pressure. (Daar heeft ze gek genoeg nog tijd voor tijdens het schrijven van haar proefschrift over de constitutionele betekenis van het Europese burgerschap, thank you very much.)
WAT & WAAR? We zijn nog aan het schuiven met Hanneke van Eijken. Bij de cactussen leek ons wel wat, maar bij de hondenkoekjes zou het ook nog kunnen worden.

DJ Dikke Thomas en Martijn den Ouden
WIE? DJ Dikke Thomas en Martijn zaten bij elkaar in de klas op de Rietveld Academie, ze werden al snel dikke vrienden. De Dikke Prins en de Dunne Prins werden ze ook wel genoemd, in de volksmond. DJ Dikke Thomas draait inmiddels de sterren van de hemelen en Martijn den Ouden publiceerde de verwrongen bundel Melktanden bij Querido (hij was onlangs Clubkeuze van de Poëzieclub).
WAT & WAAR? DJ Dikke Thomas en Martijn maakten iets speciaal voor Festival Mooie Woorden: ‘Een verhaal over een man die op zoek gaat naar zijn droomvrouw met wie hij wil trouwen. Tijdens zijn avontuur komt hij allerlei obstakels tegen.’ Thomas zal de tekst van muziek voorzien. Een bluesy liefdes odyssee op het geluid van bakelieten plaatjes (80 jaar oud) uit een opwindkoffer.

Jan Glas
WIE? Jan Glas is een Groninger (sinds 1977), maar ook dichter en zanger en beeldend kunstenaar. Zijn eerste Nederlands-talige bundel kwam vorig jaar uit: Als was zij mijn vrouw. Een betoverende nuchterheid is zijn deel. Ergens op internet valt te vinden dat hij een droogkloot is waar je desalniettemin van gaat houden. We zijn benieuwd.
WAT & WAAR? Jan staat bij de vissen, uiteraard. Vuurwerk onder water. Schijnbaar onderkoelt maar ongenaakbaar.

Cie Perelman
WIE? Jongedames Lonne en Ilse vormen theatercollectief Compagnie Perelman. Ze studeerden samen aan de toneelschool en hadden een gedeeld afstudeerproject: ‘Naar’. Hun grote voorbeeld is een wiskundige Grigori Perelman die als een kluizenaar in een hutje op de steppe langdurig werkte aan een cijferkundig probleem. Een probleem dat slechts een handjevol mensen verstandelijk aankan, zo complex. Dat is nou passie, hebben de meiden gedacht. Ze speelden op diverse podia en op het Fringe Festival.
WAT & WAAR? Perelman speelt hun speciaal voor Festival Mooie Woorden aangepaste eenakter in het café van de Intratuin op 16 februari.

Masterclass Poetry Slam
WIE? Sven Ariaans komt uit Tiel en richtte daar ooit Appelpop op. Hij is met zijn bluesrockband Turn left in het hele land te bewonderen maar is bovenal slamdichter. In 2004 won hij het NK Poetry Slam en sindsdien is hij niet van de podia af te slaan. Hij is vast jurylid van de Amsterdamse Poëzieslap in Festina Lente. Zijn leven kun je volgen op http://plukdenacht.weblog.nl/.
WAT & WAAR? Sven komt minimasterclasses geven bij de ansichtkaarten. Iedere ronde geeft hij slamdichters feedback op hun optredens. Hoe valt het bij het publiek? Wat kan beter? Samen met Festival Mooie Woordens grote broer Het Literatuurhuis organiseerde dit onderdeel. ‘s Morgens ontvangen de drie gekozen slammers een workshop van Sven, geïnteresseerde slammer geven zich hiervoor op via www.hetliteratuurhuis.nl of gina[at]poeziecircus.nl.

Zest
WIE? Muziektheatergezelschap Zest maakt theater met een smaakje. Ze wonnen de eerste prijs op het AmateurKunstFestival en traden daarna op tijdens Culturele Zondag. Tijdens hun producties smelten muziek en theater samen en hiervan komen een proeve geven tijdens Festival Mooie Woorden.
WAT & WAAR? Zest vrolijkt de borrelmomenten ter afsluiting van iedere route op, in het centrale tuincafé van Intratuin. Met acht man met een piano en een trompet. Wil je niet missen, wordt spektakel!

Sla je slag in de FMW-winkel: kom een button maken, koop een linnentas met Festival Mooie Woorden-slogan OF JE WOORD LUST?!, en koop alvast een kaartje voor ons programma in Aluin op zondag 17 februari!
De Open Dicht Bus is een mobiel instituut ter bevordering en verspreiding van poëzie, literatuur en mooie muziek. Al meer dan vierentwintig jaar rijdt hij stad en land af om een prachtige collectie aan te bieden aan liefhebbers van schone zaken. Sla je slag bij Nederlands beste antiquariaat! De kunstenaars van collectief Het Ochtendgloren maken speciaal voor Festival Mooie Woorden een cocktailbar. Na een wandeling door Intratuin nog even borrelen? Bestel een Bloody Harry Mulisch of een Lolita!

Aanvang: 13.30u
Locatie: Intratuin, Koningsweg 87, Utrecht. Plan je route hier.

Zondag 17 februari: Helden en idolen
Iedereen heeft een held, en vroeger idolen gehad. Van Madonna tot Take That, wie heeft nooit een poster tegen zijn of haar muur geplakt? Welke helden hebben schrijvers? Festival Mooie Woorden vroeg een wetenschapper, dichters, schrijvers en een band naar hun voorbeelden en inspiratiebronnen, en stelde een bijzonder programma samen.

Nyk de Vries
Nyk is rocker en schrijver. Hij schrijft ultrakorte verhalen en prozagedichten met al dan niet absurde inhoud. Met zijn sampler kwam je hem al op vele podia tegen, en in 2012 verscheen de bundel De dingen gebeuren omdat ze rijmen. FMW vroeg hem naar zijn inspiratiebron Jack Karouac, wij wachten in spanning op zijn rockende performance.

Nicolle Lamerichs
Nicolle promoveert aan de Universiteit van Maastricht met een onderzoek naar fan culturen. Bij ons komt ze vertellen wat helden zijn, en waarom ze helden zijn. Specifieke invalshoek? Om haar eigen tweet te citeren: ‘Obvously I’ll wiggle in Sherlock Holmes.’

Victor Meijer
Victor debuteerde in 2008 met de roman Miskend talent. Aankomend najaar komt zijn volgende roman uit bij Meulenhoff, en eerder schreef hij theater voor onder meer de Varkensfabriek. Victor heeft vele helden, waar wij na 17 februari ook allemaal fan van zijn.

P.F. Thomése
In 1994 verscheen van Thomése Heldenjaren, waarover hij zei: ‘Heldenjaren gaat over hoogmoed en lulligheid, over de soevereiniteit van de onbeperkte mogelijkheden en de angst de hoop te verliezen, het gaat over zich terugtrekken wegens vermoedens van falen en over de weerzin tegen het praktische en het heden. Het gaat, zie ik nu, over mijzelf.’ Inmiddels heeft Thomése zijn grootste held vereeuwigd in romans: J. Kessel. Na het succesvolle J. Kessel: the novel verscheen afgelopen najaar opvolger Het bamischandaal. In Aluin komt Thomése vertellen over zijn held, over wat heldendom voor hem betekent, en natuurlijk voorlezen uit zijn hilarische boeken.

Dennis Gaens
Nog maar net afgezwaaid als stadsdichter van Nijmegen, en daar was een nieuwe bundel: schering en inslag. Na zijn (voor de C. Buddingh’prijs genomineerde) bundel ik en mijn mensen gaat het nieuwste juweel nog een stap verder richting het proza. In Aluin komt hij vertellen over en voordragen uit zijn held Buddy Wakefield. Maar wees niet bang: ook de nieuwe gedichten komen aan bod!

Willem Claassen schrijft en sms’t. In 2012 verscheen zijn debuutroman Park bij De Bezige Bij. Inmiddels is Willem druk met een tweede boek, maar sinds anderhalve maand heeft hij daar een obscure hobby: voor Festival Mooie Woorden sms’t hij iedere twee weken met iemand anders. Lees er alles van op onze site! In Aluin praat Willem de eindjes aan elkaar als presentator.

De Open Dicht Bus is een mobiel instituut ter bevordering en verspreiding van poëzie, literatuur en mooie muziek. Al meer dan vierentwintig jaar rijdt hij stad en land af om een prachtige collectie aan te bieden aan liefhebbers van schone zaken. Sla je slag bij Nederlands beste antiquariaat!