Willem vervolgt zijn column met een serie over woorden in de openbare ruimte. Hij koos dit keer voor de tekst ‘Kunst is een leugen die ons de waarheid doet realiseren’ in een studentenkamer te Utrecht. Want ja, die zijn natuurlijk eigenlijk ook openbaar.
Picasso
Ooit schreef ik op de muur van een studentenkamer in Breda (met een pen, niet eens een stift) de volgende zin: Hij tokkelt op zijn gitaar, warmte vult het huis.
Willem de dichter. Gelukkig was het niet mijn eigen kamer – ik heb nooit in Breda gewoond – maar die van Bart, een vriend.
Joeri, een andere vriend die Bart niet kent en die ook nooit in Breda heeft gewoond, kreeg de quote van Picasso gratis bij zijn nieuwe kamer in Utrecht. Hij had die kamer nodig omdat hij een master ging doen en is er daarna blijven hangen. Hij vertelde me dat er vóór hem een artistiekerig meisje in de kamer zat. Een ‘hippie’, zoals hij haar noemde. Je kon het nog zien aan de gele en rode vlekken op de andere muur en aan het stukje paars doek dat uit een kier kwam en dat je er niet uit kon trekken zonder een deel van de muur mee te nemen.
Joeri is niet iemand die veel energie steekt in het pimpen van zijn woonruimte. Dat de muren wit zijn, komt doordat het meisje ze wit moest schilderen toen ze wegging. Het enige wat hij heeft gedaan toen hij de kamer overnam, was de ‘die’ in ‘dat’ veranderen. Joeri is niet bepaald een kunstliefhebber, toch mocht Picasso op zijn muur blijven. Mits correct geschreven.
Bart is anderhalf jaar geleden naar Nijmegen vertrokken. Hij heeft mijn poëtische poging in de vijf jaar dat hij in Breda woonde nooit weggehaald. Hij vond het een prima tekst. Bart speelt dan ook liever gitaar dan dat hij leest. Ik vraag me af wat er met de muur is gebeurd. Misschien ben ik nog steeds in Breda te lezen. Misschien vindt iemand het nog steeds een prima tekst. Ik heb mijn naam er niet onder gezet.
Meer over Willem
Willem debuteerde in 2012 met zijn roman Park bij uitgeverij De Bezige Bij. Zijn verhalen verschenen in onder andere Tirade, Passionate Magazine, nrc.next, De Gelderlander, Kutgitaar, ANS en Op Ruwe Planken. Hij droeg voor op onder andere festival Geen Daden Maar Woorden, Bevrijdingsfestival Zwolle, De geest moet waaien, Wintertuinfestival en Stukafest. Willem werkt als programmamaker bij Literair Productiehuis Wintertuin.